Внимавай какво ядеш след избелване на зъбите!

Има няколко начина да избелим зъбите си – да се подложим на специална стоматологична процедура, да си закупим комплект за избелване, да използваме известно време избелваща паста за зъби.. Бързината и ефектът на разнообразните варианти са различни, но веднъж щом сме постигнали желания перленобял резултат, е нужно да запазим искрящата си усмивка възможно най-дълго.

За много хора това представлява голяма трудност. Всъщност нещата опират най-вече до храните, които консумираме, след като сме успели да избелим зъбите си. С правилно подбрано меню ефектът от избелването ще е по-дълготраен и ще спестим пари от нови специални продукти и процедури.

Твърдите плодове и зеленчуци като ябълки, карфиол, моркови, целина търкат и почистват зъбите, докато дъвчем.Те също така увеличават притока на слюнка, която неутрализира киселините и предпазва зъбната повърхност.

Други продукти, запазващи по-дълго белотата на зъбите, са млечните. Различните видове мляко и сирена съдържат калций и специални млечни киселини, които предотратяват гниенето и разрушаването на зъбите.

Има и продукти, храни и напитки, които трябва да спрем или силно ограничим, за да им попречим да оцветят зъбите ни и да разрушат тяхната белота. Сред тях са цигарите (и изобщо тютюна), соев сос, безалкохолни напитки, вино, горски плодове.

И едно предупреждение – ако решите да избелите усмивката си с професионална стоматологична процедура, първо се консултирайте със зъболекаря си. Понякога избелването предизвиква краткотрайна чувствителност на зъбите. Други по-дългосрочни проблеми, които могат да възникнат, са разрушаване на емайла или по-висока уязвимост към кариеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *