Интересни факти за произхода на пастата за зъби

Древната история на пастата за зъби

Според повечето изследвания пастата за зъби датира от времето на ранните египтяни, около 5 000 г. пр. Хр. Те искали да почистват зъбите си, така че избрали смес от абразивни субстанции – като сол, и добре ухаещи такива – като цветя, за да получат едновременно почистващ и освежаващ ефект.

За съжаление, тяхната примитивна паста за зъби не била от полза. По онова време никой не използвал четки за зъби, а натриването на „пастата” върху зъбите с пръст често причинявало раздразнение на крехките венци.

По-късно египтяните изобретили четки за зъби от клонки, чиито краища били подгънати за по-лесно нанасяне на пастата върху зъбите. Но и този подход не им донесъл особен успех

Кога пастата за зъби става широкоразпространена?

Отнема дълго време пастите за зъби, които познаваме днес, да влязат като потребителски продукт за масова употреба. В началото на 19 век те започнали да се появяват в Европа и САЩ, като обаче били доста различни от днешните си варианти. Всъщност в началото някои от производителите на пасти за зъби дори използвали сапун като основна съставка. Тебеширът също бил включен във формулата.

Но може би най-странната съставка се появила в Англия през 60-те години на 19 век, когато една паста за зъби съдържала Бетелов орех, т.е. плодът на Арековата палма.

Това било странно, тъй като Бетеловият орех е стимулант като кофеина, а употребата му е забранена за бременни жени поради потенциалните странични ефекти за плода. Разбира се, тогава хората не знаели това и смятали, че Бетеловият орех може да неутрализира лошия дъх.

Пастата за зъби се появява като комерсиален продукт на пазара в САЩ през 1873 г., когато „Колгейт” започва да я продава в буркани.

Минали почти две десетилетия преди пастата за зъби да започне да се продава в сегашния си вид, т.е. в пластмасови тубички. Първата подобна паста била продавана от д-р Уошингтън Шефилд. „Колгейт” бързо излезли на пазара със свой вариант.

Евролюцията на съвременната паста за зъби

Пастите за зъби с добавен флуорид, които продължаваме да използваме днес, се появили за пръв път през 1914 г. Самият флуорид има сложна и противоречива история. Около 60 години по-късно стават популярни естествените пасти без никакви добавки като флуорида. Тези естествени пасти за зъби разчитат на билкови екстракти, подобно на използваните от древните египтяни преди 7 000 години. Дали действат ефективно за предотвратяването на кариес е спорен въпрос.

След като била установена основната формула на комерсиалните пасти за зъби, производителите започнали да експериментират. Последните няколко десетилетия донесоха на пазара голям брой специализирани пасти като:>/p>

Паста за чувствителни зъби, която е по-малко абразивна

Паста за избелване на зъбите, която прави цвета им по-светъл

Паста за пушачи, която почиства петната от зъбите им

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *