За повече свежест и белота, използвай редовно вода за уста!

toothpaste

Изплакването с вода за уста е важна част от цялостната устна хигиена. В аптеките и дрогериите е пълно с всевъзможни такива продукти – прочетете как да се ориентирате и изберете най-подходящия.

Всеки вид и марка вода за уста, който виждаме в магазините, ни обещава с гръмки послания мощно антибактериално и освежаващо действие без абсолютно никакви вредни вещества и странични ефекти. Но как всъщност да разберем дали всичко това е истина? И доколко е нужно да изплакваме устата си със специална вода?

Най-общо, има три вида води за уста от потребителска гледна точка – вода с флуорит, вода против плака и възпаления по венците и козметична вода. Повечето могат да се закупят свободно, но някои изискват рецепта. Ето какво трябва да знаете при избора на вода за уста.

Продукти, съдържащи флуорит

Флуоритът е вещество, което заздравява емайла и по този начин предотвратява корозия и болести по зъбите. За много хора водата за уста не е задължително да съдържа флуорит, тъй като ползват флуорни пасти за зъби и смятат, че е излишен и във водата. Това донякъде е така, но има и някои изключения.

Хора с ксеростомия (твърде пресъхнала уста) е добре да използват вода за уста с флуорит, както и такива, който често страдат от кариеси. Изплакването с флуоритна вода компенсира липсата на влага в устата, премахвайки остатъчните бактерии и по този начин се предотвратяват корозията и кариесите.

Ако решите да си купите флуоритна вода за уста (или паста за зъби), е добра идея първо да се консултирате със зъболекаря си. Той ще потвърди дали това е добър ход и също така ще ви препоръча най-подходящите продукти за вас.

Изплакване с вода за уста за по-свеж дъх

Това са така наречените козметични води за уста – те освежават дъха и почистват добре устата след хранене. Наричат се козметични, защото временно убиват бактериите и подобряват дъха, но няма как да окажат дълготрайно полезно действие само след няколко изплаквания. Тоест, полезни са за употреба през деня, когато нямаме възможност да почистим добре зъбите си по стандартния начин.

Вода за уста против плака и възпаления

Тези продукти е добре да се използват наред с паста и конец за зъби като важна част от цялостната поддръжка на устната хигиена. Не се препоръчват за деца. Понякога, колкото и да се стараем, не успяваме да почистим перфектно устната си кухина само с паста за зъби и конец. Затова допълвайки грижата за оралното си здраве с такава вода за уста, ще имаме по-голям шанс срещу плаката и възпаленията на венците.

Този тип вода за уста е по-мощен от останалите, защото успява да убие още повече бактерии. Отстранява не само тези, причиняващи лош дъх, а и всички останали, които са потенциални причинители на заболявания по зъбите и венците. Точно за това е перфектно допълнение към грижата за орално драве.

Някои от тези продукти се продават само с рецепта – те могат да бъдат предписани на хора с по-сериозни дентални проблеми или уязвими към такива.

 

Редно е да споменем и водите за уста на Beverly Hills Formula – Perfect White Black и Total Breath Whitening. Освен комбинация от гореизброените положителни ефекти за свежестта и здравето на устата, те допринасят изключително много и за искрящата белота на зъбите. В комбинация с останалите продукти Beverly Hills Formula след по-малко от месец ще можете да се похвалите с усмивка на филмова звезда!

Не забравяйте, разбира се, че водата за уста, каквато и да е тя, не е заместител на нито един от останалите продукти за орална грижа. Не пренебрегвайте миенето на зъбите, нито почистването им с конец. Изплакването с вода за уста може да допринесе изключително много към здравето на устната кухина – но само в комбинация с четка, паста и конец за зъби!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *