Детските зъби – как да ги предпазим от проблеми

Децата все по-често имат кариеси още преди да тръгнат на училище и даже първите постоянни зъби едва поникнали, вече започват да се развалят. Причината естествено е в неправилно хранене на децата и недостатъчна и ненавременна профилактика. Ходенето при зъболекаря и редовните прегледи не са решение. Зъболекарите решават въпроса за здравето на зъбите само частично – те не са в състояние да повлияят на първоначалното разрушаване на зъбите.

Решението на въпроса е в своевременната профилактика на зъбите и в това, да знаем защо се появяват кариеси в устата на детето ни, за да можем да предотвратим своевременно разрушаването на зъбите му.

Трябва да се знае, че разрушаването на твърдите зъбни тъкани се извършва директно под въздействието на зъбната плака. Зъбната плака представлява структурирано образувание на нормално живеещата в устната кухина микрофлора.

Микроорганизмите в устната кухина са около 40 вида и имат способността, когато се развиват върху стабилна основа да не се отделят, а да се увеличават във вид на колонии. Така плаката задебелява, поддържана от хранителни вещества внасяни от вън, особено когато се храни детето с повече въглехидратни храни и захарни изделия. Не добрата хигиена и липсата на навици за измиване редовно на зъбите, допълнително усложнява нещата.

Лошата хигиена увеличава плаката неимоверно и комбинирано със консумацията на захарни изделия вече става сигурен фактор за ранна поява на кариеси в устата на детето.

Друг второстепенен фактор, влияещ на допълнителна киселинност е приемането на кисели хранителни продукти като подсладени кисели плодови и изкуствени напитки и други.

Много важна отговорност на родителите е още от ранно детство да изграждат правилни хранителни и хигиенни навици. Измиването на зъбите след всяко хранене е важно условие за предпазване от кариес. Постоянното подхапване на сладкиши е изключително вредно, както за здравето на детето, така и за зъбите му като част от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *