0
Нямате добавени продукти (количката е празна).

Интересни факти за произхода на пастата за зъби

Публикувано на май 10, 2017 0000
Древната история на пастата за зъби

Според повечето изследвания пастата за зъби датира от времето на ранните египтяни, около 5 000 г. пр. Хр. Те искали да почистват зъбите си, така че избрали смес от абразивни субстанции – като сол, и добре ухаещи такива – като цветя, за да получат едновременно почистващ и освежаващ ефект.

За съжаление, тяхната примитивна паста за зъби не била от полза. По онова време никой не използвал четки за зъби, а натриването на „пастата” върху зъбите с пръст често причинявало раздразнение на крехките венци.

По-късно египтяните изобретили четки за зъби от клонки, чиито краища били подгънати за по-лесно нанасяне на пастата върху зъбите. Но и този подход не им донесъл особен успех

Кога пастата за зъби става широкоразпространена?

Отнема дълго време пастите за зъби, които познаваме днес, да влязат като потребителски продукт за масова употреба. В началото на 19 век те започнали да се появяват в Европа и САЩ, като обаче били доста различни от днешните си варианти. Всъщност в началото някои от производителите на пасти за зъби дори използвали сапун като основна съставка. Тебеширът също бил включен във формулата.

Но може би най-странната съставка се появила в Англия през 60-те години на 19 век, когато една паста за зъби съдържала Бетелов орех, т.е. плодът на Арековата палма.

Това било странно, тъй като Бетеловият орех е стимулант като кофеина, а употребата му е забранена за бременни жени поради потенциалните странични ефекти за плода. Разбира се, тогава хората не знаели това и смятали, че Бетеловият орех може да неутрализира лошия дъх.

Пастата за зъби се появява като комерсиален продукт на пазара в САЩ през 1873 г., когато „Колгейт” започва да я продава в буркани.

Минали почти две десетилетия преди пастата за зъби да започне да се продава в сегашния си вид, т.е. в пластмасови тубички. Първата подобна паста била продавана от д-р Уошингтън Шефилд. „Колгейт” бързо излезли на пазара със свой вариант.

Евролюцията на съвременната паста за зъби

Пастите за зъби с добавен флуорид, които продължаваме да използваме днес, се появили за пръв път през 1914 г. Самият флуорид има сложна и противоречива история. Около 60 години по-късно стават популярни естествените пасти без никакви добавки като флуорида. Тези естествени пасти за зъби разчитат на билкови екстракти, подобно на използваните от древните египтяни преди 7 000 години. Дали действат ефективно за предотвратяването на кариес е спорен въпрос.

След като била установена основната формула на комерсиалните пасти за зъби, производителите започнали да експериментират. Последните няколко десетилетия донесоха на пазара голям брой специализирани пасти като:>/p>

Паста за чувствителни зъби, която е по-малко абразивна

Паста за избелване на зъбите, която прави цвета им по-светъл

Паста за пушачи, която почиства петната от зъбите им

УЧИЛИЩЕ ЗА БЯЛА УСМИВКА

Искате да имате ослепителна усмивка, но не знаете как да я постигнете и да се грижите за нея? Абонирайте се и ние ще ви изпращаме най-добрите съвети за вашата орална хигиена.

Безплатна доставка над 49лв.
Методи за разплащане
100% гаранция за връщане на парите
Доставка
Всички продукти се доставят до 48 часа. Ако направите поръчка до 15 часа, ние ще ви я доставим на следващия ден.