0
Нямате добавени продукти (количката е празна).

За и против изплакването с вода за уста

Публикувано на април 1, 2016 statii-block-mw

Често се спори дали е полезно да изплакваме устата си със специална вода. Производителите на такива продукти твърдят, че ефектът й не се ограничава само с подобряване на дъха, докато противниците им смятат, че някои от елементите в тези води са вредни.

Всеки, който някога е ползвал вода за уста, знае приятното чувство на блаженство и свежест, което усещаме след изплакване. Според много от производителите на води за уста използването на такъв продукт е изключително полезно и в много други аспекти – почистване от плака и бактерии, действие против кариес, заздравяване на зъбите и венците.

Има хора пък, които твърдят, че водата за уста е вредна заради многото химикали и алкохолни съставки в нея. Кой е прав? Нека направим сравнение:

 

4 позитивни страни на водите за уста

 

  • Намаляване и предотвратяване на кариеси. Редица обстойни изследвания са доказали, че изплакването с вода за уста помага срещу кариес. Тази специална вода намалява деминерализацията и увреждането на зъбите и по този начин ги предпазва от разрушаване.
  • Борба със заболявания на венците. При пародонтални проблеми с венците бактериите и плаката, които остават след хранене, могат да навлязат в пространствата между зъбите и венците, като в такъв случай четката не е способна да ги почисти. Това може да доведе до сериозни инфекции. Антибактериалните води за уста, съдържащи алкохол или хлорхексидин, са изключително полезни точно в такива ситуации.
  • Успокоително действие срещу болезнени дупки в зъбите или венците. Водата за уста има способността на детоксикация на такива пространства в устната кухина. Така се намалява броя на бактериите, които навлизат в тях, и болката намалява.
  • Полезна е по време на бременност. Пародонталните заболявания всъщност представляват риск за бременните жени, тъй като бактериите, навлизащи във венците, могат да проникнат в кръвоносната система и да засегнат и утробата. Това често води до преждевременно раждане на недоносени бебета. Наблюденията показват, че жени, които ползват вода за уста по време на бременност, раждат преждевременно доста по-рядко.

 

3 негативни страни на водата за уста, които е хубаво да знаете

 

  • Действа дразнещо на дупки и отвори в зъбите и венците. Да, това си противоречи с един от плюсовете, който вече споменахме, но някои води за уста имат обратното на него действие. Продуктите с твърде висока концентрация на алкохол може да увредят още повече тези дупчици, вместо да им помогнат. 
  • Създава илюзия за свеж дъх. Изплаквайки устата си със специална вода, действително освежаваме дъха си и го правим изключително приятен. Само че това действие е краткотрайно, а някои хора остават с впечатлението, че водата за уста трайно подобрява дъха им. Без старателна всекидневна грижа с четка и паста това няма как да се случи, без значение колко често изплакваме с вода за уста. 
  • Водите за уста често се свързват с рак на устната кухина. Все още продължават оспорвани дебати дали водите за уста, съдържащи алкохол, могат да бъдат причина за рак на устната кухина. За това се спори от седемдесетте години на миналия век и все още няма твърд отговор. Здравните организации внимателно изследват различните продукти и слагат специален знак на най-безвредните от тях. Съветваме ви винаги да го търсите, преди да си закупите вода за уста.

 

Все пак положителните страни на водата за уста надделяват, а и са по-често наблюдавани. Хубаво е, обаче, да имаме предвид и рисковете, които крият някои продукти, и да внимаваме какво си купуваме.

Не трябва да забравямеи, че няма как да поддържаме отлична орална хигиена само с вода за уста. Без четка, паста и конец за зъби водата е безсилна срещу бактериите и плаката.

УЧИЛИЩЕ ЗА БЯЛА УСМИВКА

Искате да имате ослепителна усмивка, но не знаете как да я постигнете и да се грижите за нея? Абонирайте се и ние ще ви изпращаме най-добрите съвети за вашата орална хигиена.

Безплатна доставка над 49лв.
Методи за разплащане
100% гаранция за връщане на парите
Доставка
Всички продукти се доставят до 48 часа. Ако направите поръчка до 15 часа, ние ще ви я доставим на следващия ден.