0
Нямате добавени продукти (количката е празна).

Защо ни растат мъдреци и как да се справим с тях?

Публикувано на април 5, 2016 statii-blockmd

Точно в преходната възраст между тийнейдърството и началото на зрелия ни живот започват да се прокрадват първите мъдреци. Официално, това са третите кътници, намиращи се доста дълбоко в устата и израстващи, докато сме на 17-25 години.

Въпреки че при някои появата на мъдреци става съвсем неусетно и незабелязано, повечето хора ги изваждат от устата си, за да предотвратят неприятни проблеми и спокойно продължават живота си без тях. Има ли смисъл тогава изобщо да ни порасват такива зъби, щом като можем спокойно да си ги извадим?

Според някои теории сме наследили мъдреците от прадедите ни в древността. Те са имали нужда от тях, за да сдъвкват сурови и твърди неща като корени, ядки и месо. Лека полека това наследство започва да изчезва, тъй като има хора, на които никога не порасва нито един мъдрец. Това е заради генетичните промени и свиването на челюстта през последните 20 000 години.

Какви проблеми ни причиняват мъдреците?

Всичките неприятности идват от анатомията. Или челюстта е твърде малка, или зъбът е твърде голям и това ни причинява болка и дискомфорт. Въпреки че природата е предвидила мъдреците да израстват на такава възраст, когато имаме достатъчно голяма челюст, обикновено планът й не се получава.

Често мъдреците израстват накриво, появяват се само отчасти или са напълно заседнали между венеца и челюстта. Тези проблеми водят до възникване на инфекции и размножаване на бактерии и оттам – до сериозни заболявания на венците.     

Дори и да се появят напълно безпроблемно, мъдреците пак създават проблеми, защото се намират толкова навътре в устата, че е изключително трудно да ги достигнем с четката и да ги почистим. По този начин по тях и около тях се натрупват хранителни остатъци, които причиняват кариеси и разрушаване на зъбите.

Как да се отнасяме мъдро с мъдреците си?

Решението какво да правим с тези зъби трябва да бъде взето след консултация със стоматолог. Невинаги изваждането им е най-добрият вариант, особено ако те са напълно поникнали и функционират нормално. В такъв случай най-добре би било да наблягате още повече на оралната си хигиена и да обръщате специално внимание на почистването на мъдреците. Ако все пак се усетят признаци на кариеси, гниене и други дентални проблеми в близост до мъдреците, тогава най-вероятно зъболекарят ви ще ви посъветва да ги извадите.

При проблемни мъдреци, които не са напълно поникнали или са понякакъв начин заклещени, оперативното им изваждане е най-бързият и лесен вариант. По принцип има възможност и да го избегнете, но това означава до края на живота си да обръщате изключително специално внимание на тези зъби и да посещавате зъболекар по-редовно, за да ги прегледа.

Мъдър избор ли е да се подложим на операция за изваждане на мъдреците?

Хубаво е състоянието на мъдреците да започне да се следи още през тийнейджърските години. Така зъболекарят ще успее да направи обстоен анализ, да прецени как ще протече развитието им и какви проблеми биха могли да причинят. При висока опасност може да бъде взето решение да се извадят оперативно, така че да предотвратят бъдещи неприятности, преди да са ги създали. Тези операции се получават много по-лесно при по-млади хора, така че това решение трябва да се вземе бързо.

Според някои специалисти, обаче, наличието на потенциален риск не е достатъчно основание да извадим мъдреците си. Според тях, когато няма никакви симптоми на дентални заболявания, няма смисъл да се хабят време и пари за изваждането на тези зъби. Има и рискове, които крият операциите – инфекции, анестезия, дори и нараняване на нерв (макар че се случва доста рядко и обикновено лесно се лекува).

Затова трябва да приемем мъдреците си на сериозно и да помислим добре какво да правим с тях. Важно е да вземем мъдро решение дали трябва да ги вадим или не и как точно да се грижим за тях. Първата стъпка към намирането на такова решение е посещението при личния ни стоматолог и дискусия с него относно състоянието и бъдещето на тези зъби, с които почти всички рано или късно се сблъскваме.

 

УЧИЛИЩЕ ЗА БЯЛА УСМИВКА

Искате да имате ослепителна усмивка, но не знаете как да я постигнете и да се грижите за нея? Абонирайте се и ние ще ви изпращаме най-добрите съвети за вашата орална хигиена.

Безплатна доставка над 49лв.
Методи за разплащане
100% гаранция за връщане на парите
Доставка
Всички продукти се доставят до 48 часа. Ако направите поръчка до 15 часа, ние ще ви я доставим на следващия ден.