0
Нямате добавени продукти (количката е празна).

Защо имаме лош дъх сутрин?

Публикувано на март 15, 2016 zashto-imam-losh-dyh

Със сигурност много пъти сте се чудили защо всяка сутрин (или всеки път, като станете от сън) дъхът ви е доста неприятен. В тази статия ще научите причините за това явление, както и няколко съвета, които да „внедрим“ в оралната си хигиена, за да се преборим с лошия дъх.

Трудно е да целунеш любимия или любимата за добро утро, веднага щом се събудиш, знаейки какво „удоволствие“ ще причиниш на отсрещната страна. Със сигурност не желаеш първият аромат, който усети партньорът ти през деня, да бъде сутрешният ти дъх.

Причината за лошия дъх всяка сутрин е проста. Като спим, устата ни пресъхва. А като пресъхне, липсата на слюнка подпомага зле миришещи бактерии да се размножават и активизират. Хората, които хъркат или спят с отворена уста, обикновено се събуждат с много по-лош дъх от тези, които не спят така.

Други често срещани предпоставки за неприятен дъх

Има някои лекарства, които още повече пресушават устата нощем и спомагат значително появата на вредни бактерии. Затова в повечето случаи възрастните хора, които приемат много различни лекарства, на сутринта се събуждат с доста неприятен дъх.

Пушачите са друга група, която си има особени проблеми с дъха. Цигарите освен че пресушават устата, увеличават температурата й и правят средата още по-благоприятна за развитие на вредни бактерии. Ето още една причина за да откажете тютюнопушенето!

Алергиите също могат да се окажат причина за особено неприятен сутрешен дъх. Слузестата течност, която се стича в гърлото при алергични реакции, се превръща в източник на хранителни вещества за бактериите. При инфекции те се размножават още повече.

Как да се борим с лошия дъх?

Хубавите новини са, че каквото и да поражда лош дъх в устата ви, има различни елементарни начини да се преборите:

С четка за зъби.  Най-стандартният начин за почистване на зъбите, който естествено подобрява и дъха. За още по-добър ефект срещу неприятната му миризма е хубаво да четкате старателно пространствата между зъбите и повърхността на езика. Опитайте да изчеткате и долната страна на езика, въпреки че е малко трудно. Ако успеете, ще елиминирате още повече от бактериите, причиняващи лош мирис на дъха. Колкото по-добри навици за орална хигиена изградите, толкова по-лесно ще се справяте с лошия дъх, който пък няма да е чак толкова лош сутрин.

85% от вредните бактерии се намират върху езика – ето защо е толкова важно да му обърнете по-специално внимание. Ще забележите, че ако старателно го измиете вечер, на сутринта дъхът ви ще е с една идея по-малко лош.

Повечето хора прекарват не повече от 30-40 секунди в четкане на зъбите. За максимален ефект, особено против неприятен дъх, трябва да миете зъбите и езика си около 2 минути. Не забравяйте, че не трябва да ядете нищо вечер, след като сте си измили зъбите. Иначе става почти безсмислено.

С конец за зъби. Може да си мислите, че използването на конец за зъби е важно само за тяхното здраве, но това далеч не е така. Хранителните остатъци, които остават между зъбите и венците, причиняват особено лоша миризма, ако не бъдат почистени вечер и действието им през нощта превръща дъха в химическо оръжие. Затова се постарайте да ги елиминирате с конец за зъби преди лягане.

С вода за уста. Тя е добро решение за подобряване на дъха през целия ден, не само сутрин. Разбира се, помага временно, но пак действа добре. Хубаво е да се използва сутрин, като допълнително оръжие срещу неприятния дъх заедно с четката и пастата. Отделяйте поне 30 секунди за жабурене, за да сте сигурни, че сте убили бактериите в устата си. Колкото по-дълго задържите водата за уста, толкова по-дълготраен ще е и ефектът й.

 

УЧИЛИЩЕ ЗА БЯЛА УСМИВКА

Искате да имате ослепителна усмивка, но не знаете как да я постигнете и да се грижите за нея? Абонирайте се и ние ще ви изпращаме най-добрите съвети за вашата орална хигиена.

Безплатна доставка над 49лв.
Методи за разплащане
100% гаранция за връщане на парите
Доставка
Всички продукти се доставят до 48 часа. Ако направите поръчка до 15 часа, ние ще ви я доставим на следващия ден.