0
Нямате добавени продукти (количката е празна).

Защо е важно да използваме вода за уста

Публикувано на декември 13, 2015 zashto-e-vajno-da-izpolzvame-voda-za-usta

Все повече стоматолози препоръчват редовното използване на вода за уста като част от всекидневната орална хигиена. Важно е да се отбележи, че не бива да се пренебрегва стандартното измиване на зъбите с четка и паста, защото водата за уста не може да го замести. Тя подобрява ефекта на почистване, но няма как да действа ефективно сама.

Ето какви са препоръчителните стъпки за всекидневна грижа за добра устна хигиена:

  • Старателно измиване на зъбите с флуоридна паста за зъби
  • Почистване на зъбите с конец или интердентални четки след хранене
  • Изплакване с вода за уста
  • Минимизиране на храните с голямо количество захар
  • Редовни посещения при зъболекаря

Използването на вода за уста е важна част от тези стъпки, тъй като подпомага премахването на плаката и предотвратява натрупването на кариес. Освен това голяма част от тези продукти съдържат флуор, който има полезно действие за зъбния емайл. Измиването с вода за уста има и антибактериално действие и може да се прави по всяко време на деня, особено подходящо е когато нямаме възможност да измием нормално зъбите си след някое хранене.

Изплаквайте с вода за уста, след като сте си измили зъбите и сте ги почистили с конец (освен ако, както споменахме, нямате възможност да изпълните тези две стъпки). За целта налейте малко в чаша и изплакнете цялата устна кухина внимателно, докато не изчистите и последните остатъци от храна.

Освен подобряване на оралната хигиена и антибактериално действие, водата за уста има и друго интересно приложение. Можете да използвате малко количество за дезинфекция на четката за зъби (което е препоръчително да се прави поне веднъж седмично). Просто потопете главата на четката за няколко минути в разтвора, за да се елиминират полепналите по нея бактерии.

Водата за уста понася и известни критики, най-вече заради разяждащото действие на някои продукти. Съществуват и опасения, че те могат да причинят рак. Поради тази причина, не се доверявайте на неизвестни марки, консултирайте се със зъболекаря си и по възможност използвайте вода на билкова основа. Такива води имат изключително силно положително действие, заздравяват лигавицата и освежават дъха.

Важно е да внимавате, ако се лекувате с хомеопатични продукти. В такива случаи трябва водата за уста и пастата за зъби да са добре съобразени по състав, за да не пречат на основното лечение.

При избора на вода за уста сме изправени най-общо пред две възможности – козметични води и терапевтични води.

Козметичните се продават съвсем свободно в аптеките и дрогериите и имат само освежаващ и лек антибактериален ефект. Терапевтичните се продават само с лекарско предписание и лекуват някои сериозни орални заболявания и възпаления.

Ако не сте сигурни каква точно вода за уста да използвате, можете да се консултирате със стоматолога си. Той със сигурност ще ви предложи няколко варианта, като най-вероятно ще ви посъветва да избягвате продукти, съдържащи алкохол.

Водата за уста допринася изключително много за оралната ни хигиена, без използването й да отнема излишно време. Общо всички стъпки за почистване на устата траят не повече от 5-10 минути дневно – нищожно на фона на времето и парите, които бихме изхабили, ако ни се наложи да се лекуваме от някое сериозно зъбно заболяване.

Никак не е трудно да си изградим тези хигиенни навици, особено след като започнем да усещаме все по-силна и дълготрайна свежест. Почистването на устната кухина освен задължение, може да се превърне и в приятна сутрешна и вечерна рутина, караща човек да се чувства здрав и бодър.

 

УЧИЛИЩЕ ЗА БЯЛА УСМИВКА

Искате да имате ослепителна усмивка, но не знаете как да я постигнете и да се грижите за нея? Абонирайте се и ние ще ви изпращаме най-добрите съвети за вашата орална хигиена.

Безплатна доставка над 49лв.
Методи за разплащане
100% гаранция за връщане на парите
Доставка
Всички продукти се доставят до 48 часа. Ако направите поръчка до 15 часа, ние ще ви я доставим на следващия ден.